Tijdens een inspiratie dag van onze beroepsvereniging Adiona was er een workshop Meldcode Kindermishandeling. Dit onderwerp heeft veel indruk op mij gemaakt. Jaarlijks worden er 112.000 meldingen gemaakt van kindermishandeling in Nederland. En dit zijn alleen de gemelde gevallen! 

Je veilig voelen is 1 van de basisbehoeften. Het begint bij een baby, die volledig afhankelijk is van de zorg van zijn ouders. Een baby maakt via huilen kenbaar dat het zich niet fijn voelt. Het is belangrijk om hier gehoor aan te geven. Zo creëert het kind vertrouwen dat je er bent. Als ze wat ouder worden, merk je dat ze het huilen ook gebruiken om hun zin te krijgen. Het is belangrijk als ouder het verschil te ontdekken. Want als je een kind altijd maar zijn zin geeft en geen grenzen aangeeft, creëert dit ook onveiligheid voor een kind. De kunst is een tussenweg te vinden tussen je kind vrij te laten om zich te ontwikkelen en de grenzen die je aangeeft.

Ook op school speelt je veilig voelen een belangrijke rol. Als een kind gepest wordt, of overweldigd wordt door te veel prikkels in de klas, of het niet goed kan vinden met de leerkracht, zal hij/zij zich niet veilig kunnen voelen. Leerprestaties lopen achter, omdat alle aandacht gaat naar het zich veilig voelen. Maar een kind kan ook faalangst krijgen, teruggetrokken- of erg agressief gedrag gaan vertonen. Het is dan belangrijk om in gesprek te gaan met de leerkracht of een andere professional, zoals intern begeleider of kindercoach. 

Een kind kan ook moeite hebben om zich veilig te voelen in zijn lichaam. Hij of zij vindt het dan lastig om bij zichzelf te blijven, in zijn of haar kracht te staan en te aarden.

Hoe creëer je een veilig gevoel in het lichaam van je kind?

  • Allereerst kan je kind lekker sporten en bewegen. Het liefst buiten. Dit zorgt voor ontspanning en contact met zijn/haar lijf.
  • Daarnaast zou je je kind kunnen masseren. Vooral als je ’s avonds de voeten masseert van je kind werkt, dat heel rustgevend. Knuffelen is ook altijd goed om een kind zich veilig te laten voelen.
  • Natuurlijk kun je ook ademhalingsoefeningen doen met je kind. Gewoon een diepe inademing door de neus en uitademing door de mond werkt al aardend voor je kind.
  • Tenslotte helpen yoga- en visualisatie oefeningen zoals de boom- of de ballonoefening. Heel goed om het contact met het lijf te versterken. Wil je hier meer over weten, kun je altijd per mail contact met mij opnemen.

 

“Geef je kind wortels om stevig te staan en vleugels om te vliegen”   

liefs,Amy